Zánka

Érdekességek

Zánka a Balaton északi partján helyezkedik el Veszprém megyében az ország egyik legszebb pontján. Számos programmal és kikapcsolódási lehetőséggel várja Önt is. Tavasztól túraútvonalakon keresztül festői természeti tájon kirándulhat, sportolhat vagy élvezheti a strandolást és a vizi sportokat. Mind emellett számos kézműves és számos zenés program is mergendezésre kerül. Ősszel szüreti fesztivál és kiváló minőségű borok várják az érdeklődőket.

Információk, linkek

Hegyestű

Érdekességek

A Káli-medence kapujának őre a Monoszló és Zánka között található 337 méter magas Hegyestű. A 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét a korábbi kőfejtésnek köszönhetően 50 méter magas bányafalon láthatjuk. A megdermedt láva a kihűlés során sokszögletű oszlopokra vált el. Hazánkban ez a látvány egyedülálló, sőt európai viszonylatban is ritkaságnak számít. 

Információk, linkek

Tihany

Érdekességek

Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táj és természeti adottságokban bővelkedő község a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten. Híres, még ma is meglévő nevezetessége a tihanyi visszhang vagy echo, amely a Visszhang-domb és a tihanyi apátság között keletkezett, amikor még épületek a hang szabad oda-vissza terjedését nem gátolták. Tiszta, csendes időben még most is megfigyelhető ez a jelenség. Ritka növények és állatok élőhelye mellett számos geológiai nevezetesség, műemlék és látnivaló is megtalálható a félszigeten.

Információk, linkek

Balatonfüred

Érdekességek

Balatonfüreden mindig történik valami, a városban, ahol a múlt és a jelen kivételes harmóniában él együtt. Balatonfüred városa rendkívül gazdag történeti emlékhelyekben és kulturális eseményekben. A városi rendezvények mellett a kulturális intézmények és civil szervezetek kínálata is bőséges. A Jókai Napok, Kékszalag, Anna-bál, a különleges fesztiválok, a Borhetek mellett minden évben néhány újdonság is várja az érdeklődőket. A Vaszary Galéria jelentős kiállításoknak ad helyet. A kulturális és gasztronómiai programok mellett markáns szerep jut a sportrendezvényeknek is. Lesz Kékszalag, Balatonman, nemzetközi ultrafutó verseny és több hagyományos vitorlásverseny.

Információk, linkek

Keszthely

Érdekességek

Keszthely a Balaton fővárosának egyik legkiemelkedőbb látványossága a Festetics kastély. A több mint negyedévezredes Festetics-kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkor 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században háromszor átépítették, bővítették, így ma 101 helyiséggel büszkélkedhet és ezzel Magyarország három legnagyobb, barokk kastélyainak egyike lett.

Információk, linkek

Tapolcai Tavasbarlang

Érdekességek

A tavasbarlang vízutánpótlása két úton történik, amely egyben magyarázatot ad a járatok kialakulására is. A Déli- Bakony irányából kis mélységben hideg (10°C-os) karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe. A Bakonyban beszivárgó elnyelődő karsztvizek egy része nagy mélységbe is lejut, ahol a Föld belső hőjétől felmelegszik, majd a törésvonalak mentén felfelé áramlik. Ilyen 30°C-nál melegebb termálvíz tör fel a Kórház- és a Berger Károly-barlang forráskürtőiből. 

.

Információk, linkek

Szigliget

Érdekességek

Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján. Délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják. Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül. Csak a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait.

Információk, linkek

Nemesvita

Érdekességek

Nemesvitán található Westernpark egész napos szórakozási lehetőséget biztosít családok és baráti társaságok részére is. A park számos programot és szórakozási lehetőséget biztosít minden korosztály számára.

Információk, linkek